Nyheter!

 

TTouch & TTeam-kurs

2013-05-20

Den här helgen har jag spenderat 3 fullproppade dagar på kurs i TTouch & TTeam http://www.ttouch.com/  instruktör var Robyn Hood från Kanada och vi höll till på Gustavsborgs Gård i Bjuv. Jag har inte alls hållt på med detta tidigare men det var mycket intressant och Robyns inställning o agerande med hundarna och hästarna stämde väldigt väl med mitt eget synsätt. Hon använder sig också en del av klickerträning även om det inte var med på kursen. Jag hade inga egna djur med mig utan fokuserade bara på att lära mig så mycket som möjligt.

På fredagen stod det hund och människa på schemat. Vi fick öva på touches (som lätt massage kan man säga) på oss själva och hundar och också prova på body-wraps där man lägger elastiska lindor löst runt tex huvud, kropp eller ben för att öka kropps-medvetenheten och känslan av var olika kroppsdelar befinner sig och i förhållande till varandra. Det låter helt galet men det fungerade och var jättebra!

Vi övade också på att gå med hundar i koppel och fick prova en variant av sele som jag inte träffat på tidigare. Kopplet fästes då både mitt fram på bringan och uppe på ryggen och sedan höll man i en lös ring som löpte i det däremellan. Syftet med allt var att kunna gå med hunden i koppel utan att någonsin störa dess balans (vilket är stressande) och inte ändra deras kroppshållning och det var enormt vilken skillnad det gjorde på en del hundar, speciellt på dem som tidigare hade halsband på sig. Särskilt fokus låg också på hur föraren hanterade kopplet, hur man tar i det för att få hunden med sig (stryker med händerna längs det) samt hur man släpper efter när man tagit i det (väldigt långsamt, återigen för att inte störa balansen). Något annat att tänka på är att använda sin egen kropp mer och inte bara armarna, det blir mjukare för hunden om man flyttar sin kropp och ben istället för att enbart dra med handen. Självklart har jag köpt med mig en sele o ett koppel hem, här ska övas :)

På lördagen gick vi över till häst. Det blev lite touches, ledövningar och body-wraps här också. Det bidde mycket övning i att läsa av hästarna och att pausa och ge dem tid att ge respons på det man ber dem göra eller gör med dem. Vi hade lite olika hästar att öva på, både unghästar och vuxna och det var en bra blandning. På söndagen fortsatte vi med häst och det blev repetition samt att de som hade häst med gjorde lite ridövningar på eftermiddagen.

Självklart har jag hunnit testa lite på mina egna djur. Aéreo tyckte det var skönt med beröringar och såg ut att slappna av lite bättre, Mio blev helt lyrisk (kravlade upp i knäet o slickade mig i hela ansiktet, inte helt ovanligt med Mio dock...). Jag har body-wrappat lite på mig själv idag (bra framför datorn). Jag har fått en hel del bra tips och bra grejer med mig hem. Köpte bland annat en typ av sidepull som var med nosrem helt i läder passande Brisa o Blenda (hurra, har letat efter det!), ledrep (väger nästan ingenting, hurra! det vill jag ha!), en "wand" (är som ett spö men vitt, hurra! det syns bra!). Köpte också en halsrem för ridning som är bra bland annat för hästar som krullar ihop halsen o faller framåt (tex Aéreo), en liten hög med olika wraps och så då en hundsele med koppel (och en till en kompis som blev intresserad).

Helnöjd med helgen med andra ord, men fullproppad i huvudet så det kommer att ta några dagar att smälta.

Här hemma så har Aéreo varit på återbesök för en vecka sedan och det går bra. Det sista fragmentet ser ut att vilja fastna i hovbenet igen. Det var liiiite kladd i hålet i hoven så Anna öppnade upp det lite till igen och det ska vara gipsat (med byten var tredje dag) fram till åtminstone fredag sedan gör vi en ny bedömning. Han får gå i hage när det inte regnar och är väldigt nöjd med att det är bra vår-väder de flesta dagar.

Dagens bild är på en väldigt nyfödd Brisa, igår fyllde hon 4 år! Tänk vad mycket jag har lärt mig av henne, min fina, galna, intelligenta, underbara häst.

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)