Filmer huvud och ögon

Det är en stor fördel att ha en häst som samarbetar när man behöver göra något med huvudet eller ögonen. Det här är något som är lätt att träna  lite och ofta så att hästen förstår systemet den dagen du verkligen behöver kunna göra något. Jag tycker det är bra att ha variation i vad och hur du gör så att det är lätt att också förändra beteendet till det du just i stunden behöver. 

Här är filmer på Ronja som tränas i att jag ska kunna hantera huvudet med slutmål att kunna greja med ögonen. Jag kommer att fylla på med fler filmer. Innan träningen så ville inte Ronja att jag rörde hennes huvud när hon var lös och kunde välja. Jag fick börja med att träna henne att själv vidröra (targeta) min handrygg med olika delar av huvudet.

 

I den här filmen är beteendet inte färdigtränat men jag behövde torka av runt hennes öga. Jag har lärt henne targeta min handflata med sin underkäke så att huvudet blir lite stadigt och också separat lärt henne att targeta min andra hand med området runt ögat. Den här dagen var hon väldigt ivrig och yvig i sina huvudrörelser och därför kombinerade jag de två för att få lite mer stilla huvud just när jag torkade runt ögat. Det här är andra gången som jag har lagt till att jag torkar när hon targetar ögat mot handen och jag är på gränsen av vad hon klarar i dagsläget. 

https://www.youtube.com/watch?v=NvarlizCFoo