Jag gör hembesök för avlivning av hund och katt

Jag har själv djur och har full förståelse för att man som djurägare vill att hunden eller katten ska få dö hemma och slippa den stress som de flesta djur upplever av att åka till veterinären. Det blir istället en lugn och fin stund och vi kan vara ute eller inne på hundens eller kattens favoritplats. Alla som vill i familjen kan närvara, även era andra djur - de behöver också få förstå att deras kompis inte längre finns. 

Jag gör planerade hembesök för avlivning av hund och katt. Jag har ingen jourverksamhet men jag kan oftast komma på vardagar på förmiddagar, några kvällar per vecka samt lördag förmiddag. 

Så här går det till:

Du kontaktar mig och bokar en tid, ring gärna på telefontiden vardagmorgnar kl 8-9 eller kontakta mig via sms övrig tid (ej nätter kl 21-07).

När jag kommer brukar jag börja med att skriva hundens/kattens journal och ta betalt, så slipper vi göra det efteråt.

Din hund/katt får först en lugnande spruta i nackskinnet.

När djuret har lagt sig och sover så får det en spruta med sövningsmedel i muskeln på ett ben. 

Nu är din hund/katt helt sövd som för en operation och jag ger då avlivningsvätskan som injektion i hjärtat. Ditt djur känner ingenting och avlivningsmedlet i sig är också ett sövningsmedel som söver djuret så djupt att det slutar andas och därför dör.

Det gör inte ont och ditt djur lider inte under avlivningen utan allt brukar gå väldigt lugnt tillväga. När hundarna dör kan det ibland uppstå kraftiga muskelsammandragningar i andningsmuskulaturen så att hunden drar några väldigt häftiga och djupa andetag. Detta är en reflex som kommer när hunden redan är helt medvetslös så den upplever det inte själv. Katter kan må illa och kräkas efter den första lugnande sprutan, det är därför bra om katten inte ätit på några timmar innan mitt besök. 

Hela mitt besök brukar ta 30-45 minuter och jag har aldrig bråttom utan låter allt ta den tid det behöver. 

Jag kan i dagsläget inte själv ta med mig din hund/katts kropp för kremering efter avlivningen. Det går att lösa antingen genom att du själv kör ditt djur till kremering eller genom att du direkt kör kroppen i egen bil till Veterinärstationen i Hörby och jag tar hand om ditt djur där för senare kremering. Det kan också gå att du begraver din hund/katt hemma, följ de regler som finns för detta. 

Observera att om du vill ha ersättning från hundens/kattens livförsäkring så måste du ha kontaktat försäkringsbolaget och fått godkänt att avliva innan mitt besök. Vid akuta/plötsliga svåra sjukdomsfall kan även jag skriva livintyg till försäkringsbolaget, men du måste meddela mig detta innan avlivningen så att jag gör en undersökning och bedömning av hunden/katten på plats först.