Om mig

Jag är 48 år och har hela mitt liv älskat djur och haft ett stort intresse för deras beteenden. Från det att jag började träna hund som barn så använde jag mig av belöningsbaserad träning (fast klickerträning fanns inte i Sverige då) och lärde familjens hund mängder med trick. Jag började på ridskola som 7-åring för jag längtade så efter att få vara nära hästar och som vuxen köpte jag min första egna häst, ett föl, 2002. 

Efter grundskolan studerade jag först 2 år (halvvägs) på agronomutbildningen på SLU i Uppsala, men skiftade sedan till veterinärutbildningen där jag pluggade i 5,5 år fram till examen 1999/2000. Därefter har jag arbetat som privatpraktiserande veterinär med alla djurslag fram till 2015 då jag blev föräldraledig. Under hösten 2019 började jag starta upp min verksamhet igen men på ett nytt sätt och inom nya områden som ligger mig varmt om hjärtat. Sedan 1 juni 2020 finns jag på kliniken på Veterinärstationen i Hörby varje vardagmorgon och har smådjursmottagning och ambulerande verksamhet där i liten skala. Utöver veterinärverksamheten håller jag föreläsningar och ordnar träffar/kurser inom bland annat klickerträning. 

Under åren har jag gått många kurser och läst massor om etologi, beteenden, beteendeförändring och klickerträning av hund och häst och även varit instruktör på en del kurser själv. På senare år har kunskapen om belöningsbaserad träning och cooperative care inom häst- och hundvärlden ökat enormt och jag upplever att kunskapen behöver spridas så att fler kan använda sig av detta fantastiska sätt att samarbeta med djur. 

Jag har valt att träna mina hundar och hästar med den metod som kallas klicker-träning. I väldigt korta drag kan man säga att man då jobbar med att belöna fram de beteenden man vill ha och lär djuren vad de SKA göra istället för att korrigera/straffa dem för det de inte ska göra. Jag har gått en hel del kurser och lär mig hela tiden mer och mer och detta är ett mycket spännande och roligt sätt att träna hund och häst på. Det finns oerhört mycket att lära om hur man bäst arbetar med positiv förstärkning (belöningar). Det är roligt (och det fungerar!) och det förändrar ens syn på många saker här i livet. Jag har haft turen att träffa många likasinnade längs vägen och en del av dem hittar ni i mina länkar. 

Jag började använda mig av detta sätt att träna djur runt 1994 med min dåvarande hund (även om jag redan som barn höll mig till att använda belöningar för att lära vår hund trick). Jag utvecklade min träning mycket tillsammans med mina hundar Birk och Mio från 2005 och började så smått använda klickerträning på min häst runt 2003. Numera genomsyrar klickerträningen hela min vardag med hästarna och jag vill gärna hjälpa andra att upptäcka detta fantastiska sätt att kommunicera med djuren och lära dem allt du vill att de ska kunna. 

Jag använder numera belöningsbaserad träning i hantering och träning av mina hästar och jag har haft förmånen att få använda mig av denna träningsmetod med flera av mina föl. De äldre hästarna är tränade mer traditionellt i perioder av sina liv men bemöts nu med ett helt belöningsbaserat träningssätt.