Frivillig hantering HÄST

Låt din häst VÄLJA att samarbeta, få ha KONTROLL över vad som sker och få möjlighet att KOMMUNICERA med dig. Ge din häst möjligheten att säga både nej och JA!

Frivillig hantering handlar om få ett samarbete med hästen i situationer där den ska hanteras för olika behandlingar, veterinärbesök, hovslagare mm. Vi arbetar med frivillighet, hästen får ha kontroll över vad som sker och får visa när den är ok med att vi börjar och om den vill att vi ska sluta. Vi använder belöningar i form av foder/godis eller eventuellt kliande (om hästen uppskattar det) för att tacka hästen för att den samarbetar och för att den ska vilja fortsätta. I detta är klickern ett fantastiskt redskap som kan markera i stunden hästen gör rätt så att den tydligt förstår vad det är som leder till belöning. Hästar säger ja till betydligt mer än vi tror om vi ger dem möjlighet och också lyssnar på deras nej.

KLICKA HÄR för avsnittet i morotspodden där jag pratar om belöningsbaserad träning för hantering och veterinärvård

 

Exempel: 

Brisa blir vaccinerad: https://www.youtube.com/watch?v=Khrj4g1ImEE 

Ronja tränas i att tolerera insektsspray, när hon flyttade hit var hon rädd för sprayen och sprang undan. Nu ställer hon upp sig och är frivillig att sprayas. https://youtu.be/N5qpzwxWmOY 

 

Aéreo skadade sitt öga för många år sedan. Här är det sydda såret, från yttre ögonvinkeln och bakåt, nästan helt läkt. Vid behandling av ögonskador så underlättar det enormt om hästen är hanteringstränad sedan tidigare.