Här kommer jag att samla länkar till en del av mina filmer. Du hittar även alla filmer på youtube där jag heter clickervet. 

Injektioner

Film på vaccination av Brisa, mattan ligger bara där för att visa var vi ska stå för att synas i kameran men den kan också vara ett bra hjälpmedel för hästen att stå stilla på. Brisa är inte spruträdd och har varit klickertränad länge, så hon är van vid konceptet. Jag börjar med att klicka några gånger för att hon står stilla med huvudet rakt fram så att hon förstår vad jag vill, rör även med handen på halsen och petar med ett finger så att hon har en aning om vad övningen handlar om. : https://www.youtube.com/watch?v=Khrj4g1ImEE 

 

Film på blodprovstagning på Brisa. Hon har för länge sedan lärt in att stå med huvudet bortvridet och hålla positionen. Hon blir lite förvirrad av att provtagningsutrustningen strulade och då gjorde klickande ljud. 

https://www.youtube.com/watch?v=7AzaKzXTYwI&list=PLWV_k5uXeH2v7YUVv9PEt79XR5dpfKsNn&index=20

 

Ögon

Det är en stor fördel att ha en häst som samarbetar när man behöver göra något med huvudet eller ögonen. Det här är något som är lätt att träna  lite och ofta så att hästen förstår systemet den dagen du verkligen behöver kunna göra något. Jag tycker det är bra att ha variation i vad och hur du gör så att det är lätt att också förändra beteendet till det du just i stunden behöver. 

Här är filmer på Ronja som tränas i att jag ska kunna hantera huvudet med slutmål att kunna greja med ögonen. Jag kommer att fylla på med fler filmer. Innan träningen så ville inte Ronja att jag rörde hennes huvud när hon var lös och kunde välja. Jag fick börja med att träna henne att själv vidröra (targeta) min handrygg med olika delar av huvudet.