Om klickerträning

Bild från examen på Canis klickertränarutbildning. Birk håller positionen stå (utan kommando) trots att matte springer omkring eller kastar leksaker. Inte en tass rörde sig! Svårt för en dalmatiner!

Jag har valt att träna mina hundar och hästar med den metod som kallas klicker-träning. I väldigt korta drag kan man säga att man då jobbar med att belöna fram de beteenden man vill ha och lär djuren vad de SKA göra istället för att korrigera/straffa dem för det de inte ska göra. Jag har gått en hel del kurser och lär mig hela tiden mer och mer och detta är ett mycket spännande och roligt sätt att träna hund och häst på. Det finns oerhört mycket att lära om hur man bäst arbetar med positiv förstärkning (belöningar). Det är roligt (och det fungerar!) och det förändrar ens syn på många saker här i livet. Jag har haft turen att träffa många likasinnade längs vägen och en del av dem hittar ni i mina länkar. 

Jag började använda mig av detta sätt att träna djur runt 1994 med min dåvarande hund (även om jag redan som barn höll mig till att använda belöningar för att lära vår hund trick). Jag utvecklade min träning mycket tillsammans med mina hundar Birk och Mio från 2005 och började så smått använda klickerträning på min häst runt 2003. Numera genomsyrar klickerträningen hela min vardag med hästarna och jag vill gärna hjälpa andra att upptäcka detta fantastiska sätt att kommunicera med djuren och lära dem allt du vill att de ska kunna. 

Jag använder numera belöningsbaserad träning i hantering och träning av mina hästar och jag har haft förmånen att få använda mig av denna träningsmetod med flera av mina föl. De äldre hästarna är tränade mer traditionellt i perioder av sina liv men är under omställning till ett helt belöningsbaserat träningssätt.   

Brisa har lärt sig parkera vid uppsittningspallen: https://www.youtube.com/watch?v=9byXoHHspnY